Sağlık

Aman dikkat: Sıcak hava inme riskini artırıyor

Sıcak hava, bazı insanlarda tansiyon düşüklüğüne neden olarak bayılma veya baş dönmesi gibi belirtilere yol açabilir.

Ayrıca vücudun damarlarını genişletir, bu da kan basıncının düşmesine neden olabilir.

Özellikle uzun süre güneş altında kalmak, yeterince sıvı tüketmemek veya aşırı fiziksel aktivite yapmak bu durumu tetikleyebilir.

Sıcak havalarda inme riskine dikkat

Vücudun aşırı ısınmasıyla başa çıkmak için damarlar genişler ve cilt yüzeyine daha fazla kan akışı sağlanır. Bu durum, merkezi kan basıncının düşmesine ve beyne yeterli kan gitmemesine yol açabilir. Sonuç olarak, baş dönmesi, bayılma hissi veya bayılma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Bunun önüne geçmek için sıcak havalarda bol sıvı tüketmek, gölgede kalmak, hafif ve serin tutan kıyafetler giymek önemlidir.

İşte sıcak havanın diğer yaygın olumsuz etkileri:

Isı çarpması:

Vücut ısısının 40°C’nin üzerine çıkması durumunda meydana gelir. Belirtiler arasında yüksek ateş, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, bilinç bulanıklığı ve bayılma yer alır. Acil tıbbi müdahale gerektirir.

Isı yorgunluğu:

Aşırı terleme sonucu vücudun fazla su ve tuz kaybetmesiyle ortaya çıkar. Belirtiler arasında aşırı terleme, soğuk ve nemli cilt, hızlı nabız, kas krampları, halsizlik, baş dönmesi ve bulantı bulunur.

Isı krampları:

Yoğun fiziksel aktiviteler sırasında vücuttan çok fazla tuz ve su kaybedildiğinde meydana gelir. Genellikle karın, kol ve bacak kaslarında ağrılı kramplar görülür.

Güneş yanığı:

Cildin uzun süre güneş ışınlarına maruz kalması sonucunda oluşur. Ciltte kızarıklık, ağrı, şişme ve soyulma gibi belirtiler görülebilir. Cilt kanseri riskini artırır.

Dehidrasyon:

Yeterli miktarda sıvı alınmadığında vücutta su kaybı yaşanır. Bu durum halsizlik, baş dönmesi, kuru ağız ve cilt, koyu renkli idrar ve idrar çıkışının azalması gibi belirtilere yol açar.

Hipertermi:

Vücudun sıcaklığı düzenleyememesi sonucu normalin üzerinde bir vücut ısısı oluşur. Isı çarpması bu duruma örnektir.

Uyku bozuklukları:

Yüksek sıcaklıklar, uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir. Sıcak hava, uykuya dalmayı zorlaştırabilir ve uyku bölünmelerine neden olabilir.

Solunum problemleri:

Yüksek sıcaklıklar, özellikle hava kirliliğiyle birleştiğinde, astım ve diğer solunum yolu hastalıklarını kötüleştirebilir.

Kalp ve damar hastalıkları:

Sıcak hava, kan damarlarının genişlemesine ve kalbin daha fazla çalışmasına neden olur. Bu durum, kalp hastalıkları olan kişiler için tehlikeli olabilir.

Psikolojik etkiler:

Uzun süreli sıcak hava dalgaları stres, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik sorunları tetikleyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu