Haber

Anayasa Mahkemesi itirazı reddetti: Savcıların kararlarını denetleme yetkisi Başsavcıya

Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP’nin 17 Haziran 2021’de yayımlanan ve “mini infaz paketi” olarak nitelendirilen yazıdaki bazı kararların iptali talebini karara bağladı. İnfaz yönetmeliğinde yer alan ve “cumhuriyet savcılarının hükümetin belirlediği başsavcıya teslim edildiği” yorumlarına yol açan ve mahkeme kararlarını denetleme yetkisi veren yönetmelik Cumhuriyet savcıları, oy çokluğu ile anayasaya aykırı bulundu.

Kararda, adı geçen görevlerin gerçek anlamda yerine getirilmesinin Cumhuriyet Başsavcısının gözetim ve denetimi altında yürütülmesi gerektiği savunulmuş ve bu durumun “tarafsız davranmaya engel olmadığı” belirtilmiştir.

4 ÜYE GÖZLEMLENDİ

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre, aralarında Zühtü Arslan’ın da bulunduğu 4 Anayasa Mahkemesi üyesi karara karşı çıktı. Arslan, Cumhuriyet başsavcılarına tanınan yetkilerin kapsamının net olmadığını vurguladığı düzenlemenin, yargı bağımsızlığı güvencesinden yararlanan savcıların takdir yetkisini ortadan kaldırabilecek bir müdahale olduğunu kaydetti. adli konular. Arslan, “Cumhuriyet savcılarının bağımsız olarak yerine getirmesi gereken yargısal görevlerine, savcıların müdahale etmesine yol açıyor” dedi.

DİNLEMEK DE ‘UYGUN’

“Terör suçları, örgüt kurma, yönetme veya örgüte üye olma” suçlarından ve örgütsel faaliyetler kapsamında işlenen kabahatlerden hüküm giymiş olan mahpusların aldıkları veya gönderdikleri mektup, faks ve telgraflar kaydedilebilir veya fiziki olarak saklanabilir; Bu tür suçlardan hüküm giyenlerin mülakatlarının cezaevi idaresi tarafından dinlenebileceğini öngören düzenlemenin de anayasaya uygun olduğu görüldü. Arslan ise, “Bireylerin korunma talep etme haklarına ve iletişim özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar demokratik toplum düzeninin gereklerine aykırı olmamalıdır” ifadelerini kullandı.

5 BAŞVURUDA 1 İHLAL VAR

Anayasa Mahkemesi, 23 Eylül 2012 ve 31 Mart 2023 tarihlerini kapsayan bireysel başvuru istatistiklerini açıkladı. Buna göre yaklaşık 11 yılda yapılan başvuru sayısı 492 bin 243’e ulaştı. 21 bin 305 ile en fazla başvuru 2022 yılında yapıldı. 2022 yılında 109 bin 779 başvuru ile rekor kırıldı. Başvuruların yüzde 78,1’i sonuçlandı. Halen devam eden başvuru sayısı ise 108,8 olarak kaydedildi. Sonuçlanan başvuruların 69.436’sında en az bir hakkın ihlal edildiğine karar verildi. Bir başvuruda birden fazla hakkın ihlali yönünde karar verilebileceği dikkate alındığında hak ihlali sayısı 70 bin 441’e ulaştı.

Hak ihlaline ilişkin kararların yüzde 80’ini makul sürede yargılanma hakkının ihlali oluşturdu. Bu kapsamda toplam 56.335 adet ihlal kararı verilmiştir.

3 bin 451 kez mülkiyet hakkının ihlaline hükmedilirken, ifade özgürlüğü ihlali sayısı 3 bin 335 oldu. (HABER MERKEZİ)

haber-mazgirt.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu