Haber

Gülizar Biçer Karaca’yla tartışan Sırrı Sakık kürsüyü terk etti

TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kars Milletvekili Sırrı Sakık ve CHP’li TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca arasında tartışmalar yaşandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta’nın konuşmasının ardından söz isteyen Sırrı Sakık, “Söz talebimin gerekçesi belediye başkanlığı yaptım, yerime kayyum atandı ve bizi itham ettiler, bundan daha büyük bir gerekçe olmaz” dedi.

Karaca, DEM Parti Grup Başkanvekili Saruhan Oluç’un söz aldığını hatırlatarak “Sayın Sakık, konuya ilişkin Grup Başkanvekiliniz 3 defa söz alarak gereken yanıtı verdi, o nedenle söz talebinizi karşılamayacağım” yanıtını verdi.

‘SİZ BANA KARŞI HEP ÖN YARGILISINIZ’

Sakık, “Siz bana karşı hep ön yargılısınız. Başkan, bakın, adil ve adaletli yöneteceksiniz. Bunlar bizi hırsızlıkla, bizi yolsuzlukla itham ediyor. Bir belediye başkanı olarak ben çıkıp bu konuda düşüncemi ifade edeceğim. Ama kendi grubunuza sonsuza kadar… Kabul etmek zorundasınız! Bizi zorlamayın! Bize karşı böyle davranmayın” dedi.

Karaca’nın “Sayın Sakık, burada hiçbir siyasi partiye yönelik bir tavrım yoktur. Grup Başkanvekiliniz gereken yanıtı vermiştir. Sayın Pala’nın ismi telaffuz edilerek sataşıldığı için İç Tüzük uyarınca kendisine söz hakkı vermem gerekirdi, verdim” sözleri üzerine Sırrı Sakık, “Bırakın İç Tüzük’ü, bırakın kuralları ya! İç Tüzük böyle diyor. Ben, yerine kayyum atanmış belediye başkanıyım, çıkıp bir şey deme hakkım yok mu?” ifadelerini kullandı.

Tartışmanın ardından birleşime 10 dakika ara verildi.

İKİNCİ TARTIŞMA: ANAYASA’DAN DA İÇ TÜZÜK’TEN DE YORULDUK

Daha sonra DEM Parti Grubu adına söz alan Sırrı Sakık, konuşmasını yaptı.

Sakık konuşmasına başlarken Gülizar Biçer Karaca’ya dönerek “Sayın Başkan, iki kezdir sizinle tartışıyoruz. Bugün bir dakikalık söz istedim sizden. Yani İç Tüzük’e göre, efendim, sataşmadan 60’ıncı maddeye göre bir söz verebilirdiniz” dedi.

Karaca’nın “Sayın Sakık, lütfen Genel Kurula hitap eder misiniz” yanıtı üzerine Sakık, “Sitemimi iletiyorum ama bize karşı böyle düşmanca bir tavır içerisinde olmayın. Ben kendi hukukumu savunuyorum, ben sizden söz istiyorum, siz bana Genel Kurula… Siz benim sözümü gasp ediyorsunuz, siz bana haksızlık ediyorsunuz. Bir milletvekili bir dakikalık söz istiyor. ‘İç Tüzük, sataşma yok, Anayasa’ya aykırı.’ Yorulduk valla, Anayasa’dan da yorulduk, İç Tüzük’ten de yorulduk, sizin bu düşmanca tavırlarınızdan da yorulduk. Burada bize sataşmalar var, burada haksız uygulamalar var” ifadelerini kullandı.

‘BANA KARŞI BÖYLE DAVRANIRSANIZ ALTINDA KALIRSINIZ’

Sakık, 2014’teki konuşmasıyla ilgili mahkeme kararlarından bahsederken süre bitti ve mikrofon otomatik olarak kapatıldı.

Bunun üzerine Sakık, “Bir dakikayı vermeyecek misiniz?” diye sordu. Gülizar Biçer Karaca “İsterseniz vereceğim Sayın Sakık. Buyurun, tamamlayın sözlerinizi” yanıtı verdi. Sonrasında ise konuşmalar tutanaklara şu şekilde yansıdı:

Sırrı Sakık: Siz herkese veriyorsunuz.

Gülizar Biçer Karaca: Hayır isteyene veriyorum.

Sırrı Sakık: Bana karşı böyle davranmayın. Bakın, davranırsanız siz altında kalırsınız. Sevgili arkadaşlar, haksızlık yapmayın. Bakın biz hiç kimseye boyun eğmeyiz. Eğer varsa bir hesabınız buyurun benimle hesaplaşın. Herkese bir dakika veriyorsunuz, bana vermemeye çalışıyorsunuz, lütfen.

Gülizar Biçer Karaca: Sayın Sakık, sizi temiz bir dille konuşmaya davet ediyorum.

Sırrı Sakık: Lütfen, bir daha bunları yapmayın, etmeyin. Ben de sizi adil ve adaletli olmaya davet ediyorum. Sevgili arkadaşlar, lanet olsun… (Sakık bu sözlerin ardından kürsüyü terk etti)

‘YAŞAMIM BOYUNCA HİÇ KİMSEYE DÜŞMANLIK ETMEDİM’

Gülizar Biçer Karaca: Sayın milletvekilleri, öncelikle bir konuya açıklık getirmek isterim. Yaşamım boyunca hiç kimseye düşmanlık etmedim. Şiarım, barıştır, insanlıktır, insancıllıktır. O nedenle, sayın milletvekilinin Genel Kurulda “düşmanca tavır” diye nitelendirmesini asla kabul etmem.

Sırrı Sakık: Niye kesiyorsunuz sesimi? Neden herkese bir dakika veriyorsunuz, bana vermiyorsunuz? Nedir, peki?

Gülizar Biçer Karaca: Özellikle de tüm milletvekili arkadaşlarımıza talep ettikleri takdirde Türkiye Büyük Millet Meclisinin konuşulacak,
istişare edilecek, müzakere edilecek yer olduğunu söyleyerek hiçbir şekilde söz haklarına bir kısıtlama getirmedim. Talep
ettiklerinde de mutlaka bu taleplerini yerine getirdim. (CHP ve İYİ Parti sıralarından alkışlar) O nedenle ancak Türkiye Büyük Millet
Meclisinde, yönetiminde yol gösterici olan, bağlayıcı olan kuralları vardır, yasaları vardır, bu Anayasa ve İç Tüzük’tür. Türkiye
Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili olarak bu İç Tüzük’ü, Anayasa’ya bağlı İç Tüzük’ü uygulamak Meclis Başkan Vekillerinin temel
görevidir ve İç Tüzük’ü uygulamaktan dolayı da “düşmanca” denilmesini asla kabul etmek mümkün değildir. Hele hele Başkanlık
Divanına yönelik tavrı da asla kabul etmediğimizi ve bir daha tekrar edilmemesini özellikle bu kürsüden talep ediyorum, rica
ediyorum, istirham ediyorum.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu